Vr 11 okt 2019: Excursie naar voormalig VOC-Zeemagazijn

Exclusief voor DelftDesign-leden! Vrijdag 11 oktober – 16.00 tot 18.30 uur locatie: Achterhaven 148 in Delfshaven te Rotterdam Programma; 16.00 uur verzamelen op locatie en toelichting door Ineke Hulshof 16.30 uur tour door het gebouw, van dakterras tot kelder, bezichtiging van ca. 4 woningen en het kantoor van Molenaar & CO 17.30 uur napraten en […]

bericht geplaatst op : 26 september 2019

Exclusief voor DelftDesign-leden!

Vrijdag 11 oktober – 16.00 tot 18.30 uur
locatie: Achterhaven 148 in Delfshaven te Rotterdam

Programma;
16.00 uur verzamelen op locatie en toelichting door Ineke Hulshof
16.30 uur tour door het gebouw, van dakterras tot kelder, bezichtiging van ca. 4 woningen en het kantoor van Molenaar & CO
17.30 uur napraten en eenvoudige borrel op locatie
18.30 uur sluiting

Het voormalige VOC-gebouw is door Hulshof Architecten met Urbannerdam herontwikkeld tot 10 appartementen en het kantoor van Molenaar & Co. Het kantoor is gebouwd binnen de contour van twee appartementen en het voormalige VOC-kantoorgedeelte van het gebouw. Het plan is in samenwerking met de toekomstige gebruikers die met een Vereniging van Opdrachtgevers als opdrachtgever het project hebben uitgevoerd tot stand gekomen, als CPO-project. Het gaat hierbij om een Rijksmonument dat heel duurzaam is gerestaureerd en getransformeerd in nauw overleg met de gemeente Rotterdam en de Rijksdienst.

Er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de excursie, dus schrijf je nu snel in!
mail direct naar: secretaris@delftdesign.nl

Urbannerdam en Hulshof Architecten hebben in 2012 het initiatief genomen om het VOC-zeemagazijn te transformeren voor een gemengde bestemming van wonen en werken. Nadat in 2014 met de gemeente overeenstemming werd bereikt over de ontwikkelvoorwaarden van dit gemeentelijke eigendom en Rijksmonument is in het voorjaar van 2017 de ontwikkelovereenkomst met de Vereniging van Opdrachtgevers VOC, VvO VOC, met de gemeente getekend. Per deelnemer is een verwervingsprijs van € 1,- overeen gekomen, omdat de investering aantoonbaar hoger was dan de taxatiewaarde na realisatie van een hoog niveau renovatie en restauratie. De opgave was zeer complex door de ouderdom en de staat van het gebouw. Zo moest de fundering worden vervangen. Het diverse gebruik in het verleden zorgde ook voor extra opgaven; het gebouw was onder meer Biotex-fabriek wat leidde tot de soda-aantasting van de houten constructies. De eisen van de Rijksdienst zorgden bovendien voor extra uitdagingen.
Deze herontwikkeling is feitelijk een vervolg op het initiatief dat tot de renovatie van het Wallisblok heeft geleid, herontwikkeling met de toekomstige gebruikers als opdrachtgevers, nadat de architect en de procesbegeleiding gezamenlijk alle randvoorwaarden hierbij hebben ontwikkeld. In dit project is geheel op eigen risico met vertrouwen in het gebouw, een Rijksmonument met grote uitdagingen en een rijke historie tot leven gebracht.
Het doel van het project was met de nieuwe functie het gebouw weer een voorname uitstraling te geven die beter recht doet aan de rijke geschiedenis dan de staat van het gebouw voor de restauratie. Het gebouw bleek geschikt voor, met respect voor haar historie en de daarbij nog herkenbare elementen, de herbestemming tot zelfstandige woningen en kantoren met een gezamenlijke ontsluiting. Daarbij zijn oorspronkelijke functies weer zichtbaar gemaakt zoals de, ten tijde van de VOC, doorgang in het gebouw. Toen was dit de verbinding met de werf, nu is dit de verbinding met het plein.
Duurzaam is de benadering waarmee zoveel mogelijk de bestaande constructies zijn gehandhaafd en hergebruikt. In restauratieve zin is het daarbij belangrijk dat de voornaamste elementen waar mogelijk zichtbaar zijn gebleven. Ook zijn geschikte onderdelen hergebruikt. Daarbij is het bovendien gelukt om het gebouw hoogwaardig te isoleren en te voorzien van een energiezuinige installatie. Er wordt zelfs energie opgewekt door zonnecellen in het atriumdak en PV-panelen met collectoren eronder op het zuidelijke dak.
Het resultaat laat zien dat er ook hier door de inspanning van de toekomstige bewoners en hun ambitie meer mogelijk is gebleken dan bij enige andere ontwikkeling. Het pand werd in 2012 op de vrije markt aangeboden door de gemeente. Geen enkel ander plan bleek levensvatbaar. Het project is markant en zeer eigentijds omdat er een Rijksmonument is gerestaureerd waarbij een hoge duurzaamheidsambitie is gerealiseerd. Dit alles in collectief particulier opdrachtgeverschap waarbij het gebouw de deelnemers heeft gevonden en verbonden. Het project laat zien dat Rijksmonumenten heel goed behouden kunnen worden en dat daarbij voldaan kan worden aan hedendaagse eisen met respect voor de cultuur en het verleden. >> Lees meer achtergrondinformatie over dit project op de website van hulshof-architecten