Bèta Borrel | Met ons gaat het nog altijd goed

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek

op 16-09-2020 om 16:00 tot 18:00 uur in Theater de Veste, Vesteplein 1, entree gratis

Aanmelden is verplicht, toegang gratis.

In het voorjaar van 2020 raakt de coronapandemie ook Nederland. Duizenden doden en een recessie zijn het gevolg. Dat is niemand ontgaan, want slecht nieuws scoort. Maar ook vóór corona was de stemming vaak somber: met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht, zoals voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel het samenvatte. Nederlanders hebben een prima leven en weinig te klagen, maar zijn negatief over de staat van het land. Stagnerende inkomens, toenemende criminaliteit en de mislukking van de multiculturele samenleving eisen hun tol. Komt het ooit nog goed met Nederland?
Als je uitzoomt van het zwartgallige nieuws van de dag ontstaat een heel ander beeld. Peter Hein van Mulligen laat ons zien dat het pessimisme niet op feiten gebaseerd is. Met statistieken verwijst hij verschillende mythes waarom het zo slecht zou gaan één voor één naar het rijk der fabelen. Na deze lezing kan iedereen nog steeds ontevreden zijn over zijn eigen leven, maar niemand kan beweren dat het met ‘ons’ als geheel slecht gaat. Corona of niet: het gaat nog altijd goed.
Peter Hein van Mulligen (1974) is sinds 2012 hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hij laat regelmatig zijn licht schijnen op economische ontwikkelingen in Nederland in de krant, op radio en tv en via Twitter.

Dit programma wordt aangeboden door de Bèta Balie Delft, een samenwerking tussen de TU Delft, Studium Generale Delft, Theater de Veste, TOPdelft, DelftDesign en Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Zij bundelen hun expertise om technische en maatschappelijke uitdagingen te verbinden en verder uit te diepen. Klimaat, robotica, energie, cyberspace, slimme steden, zorg, kunst… noem maar op, allemaal zijn ze het product van mensen en technologie. We programmeren lezingen, debatten, workshops, pilotprojecten en theaterproducties om techniek, innovatie en maatschappij bij elkaar te brengen en in de praktijk te laten zien. Bijvoorbeeld een ballet met dansers en drones, een design challenge over hoe we met robots samen kunnen leven, of een debat over hoe we gezamenlijk met de universiteit en de inwoners van Delft een smart city kunnen maken. Onze activiteiten vinden voornamelijk plaats in Theater de Veste Delft of het Prinsenkwartier Delft.

 


deel op sociale media