Stadmakerspodium Online: Initiatieven in Delft in tijden van corona

De filmpjes zijn hier online te bekijken

op 31-12-2020 om 20:00 uur uur in Prinsenkwartier, Agathaplein 4, Delft

De afgelopen maanden hebben veel Delftenaren het initiatief genomen om het leven met (maatregelen tegen) het coronavirus prettiger te maken. Het Stadmakerspodium is er nu juist voor hen. Wie zijn ze en wat zijn hun ideeën? Zijn er mogelijkheden voor verdere uitwerking? Wat hebben ze nodig en waar kunnen we over meedenken?

TOPdelft vroeg journalist Anita Boone en filmmaker Viona de Jong om een serie video’s te maken van stadmakers in coronatijd:

Stadmakerspodium online – Introductie met Nelly de Ridder
Wat zijn stadmakers en waar staat TOPdelft precies voor? Nelly de Ridder legt het uit in deze video. De maatregelen rondom corona vragen ook van TOPdelft de nodige creativiteit: deze serie video’s is daar een uitwerking van, maar ook de stadswandeling door de wijk, in kleine groepjes met veilige afstand was een succesvol alternatief voor een bijeenkomst in een zaal. Hebt u ideeën over de stad, over mogelijkheden voor TOPdelft of weet u initiatieven die een podium verdienen? Tip ons via info@topdelft.nl!

Stadmakerspodium online – Buurtkippenhok
Het Buurtkippenhok is een van de projecten van cateringbedrijf Firma van Buiten. Bij de Firma werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de deelnemers. Ze komen binnen via Werkse!, de gemeente Delft, de reclassering, een van de praktijkscholen of op eigen initiatief. Bij Firma van Buiten krijgen ze begeleiding en een veilige werk- of stage-omgeving. Het Buurtkippenhok bestaat sinds 2014, op de plek van de voormalige dierenweide in het Hof van Delftpark. Samen met vrijwilligers uit de buurt verzorgen de deelnemers de kippen en rapen ze de eitjes die vanuit kastjes aan huizen en bij De Ambacht (Molen de Roos) worden verkocht. Sinds corona is de verkoop van de eieren enorm toegenomen. Femke Kleijweg legt in deze video uit hoe dat kan en hoe deze ontwikkeling haar weer inspiratie geeft voor de toekomst:’

 

Rietveld (Thuis)Theater
‘Als het publiek niet meer naar onze voorstellingen kan komen, brengen wij onze voorstellingen wel naar het publiek.’ Vanuit die gedachte nam het Rietveld Theater al vroeg in de coronatijd het initiatief tot het streamen van voorstellingen. In de zaal van het Rietveld Theater werden de voorstellingen opgenomen met verschillende camera’s en een montage van die opnames werd live uitgezonden via internet. Het publiek kon hiervoor een kaartje kopen en online vanuit huis naar de voorstelling kijken. Een initiatief om de artiesten te helpen de coronacrisis door te komen, maar ook voor het publiek zelf een fijne manier om van theater te blijven genieten. Stadmakerspodium Online ging in gesprek met technicus Steven de Laet. Is het streamen van voorstellingen interessant om te blijven doen nu het publiek weer de zaal in mag?

KoronaKnutselKit van KopieKoffie
KopieKoffie is een kopieer- en koffiezaak in de Buitenhof in Delft. Het is een sociale onderneming, gestart door bewoners van de Buitenhof, met als doel: maximale sociale impact op een financieel gezonde manier. Inmiddels werken er 15 mensen, zowel vrijwilligers als betaalde krachten. De meesten van hen komen uit de wijk. Toen het koffiegedeelte dicht moest tijdens de lockdown, bracht het kopiëren de verbinding die zo werd gemist. De KoronaKnutselKit werd een groot succes en voor de zomervakantie werd er een Vakantie Doe-boek gemaakt. Toen de horeca weer open mocht, ging Stadmakerspodium Online op de koffie bij en in gesprek met Francien Nijenhuis.

 

Wilt u een stapje terug doen?
Shahaila Winklaar is kunstenaar én museumdocent, onder andere bij het Mauritshuis. Omdat zij door de coronacrisis geen rondleidingen meer kon geven, maakte zij een serie filmpjes met verrassende ontdekkingen bij geliefde meesterwerken. Filmpjes waarin ze flink inzoomt op de digitale versies van de schilderijen – zodat we het werk van zó dichtbij kunnen bekijken dat in het museum de beveiliging zou zeggen: ‘Ahum. Wilt u een stapje terug doen?’
Naast uitleg over hoe beroemde meesterwerken zijn gemaakt en welke details erin verstopt zijn, verklaart Shahaila ook de maatschappelijke context waarin de werken zijn gemaakt. Een schilderij laat zien waar de macht zat in de tijd dat het werd gemaakt; wie de Stadmakers van die tijd waren.
Voor Stadmakerspodium Online vertelt ze over haar project bij de reproductie van het werk waar haar serie mee begon én ze licht een tipje van de sluier op van het nieuwe project waar ze aan werkt.

 

Buurtinitiatief Vergroenen van ‘t Hartjesveld
Wie een huis koopt aan ‘t Hartjesveld, ziet het direct: ‘t Hartjesveld is een heerlijk besloten pleintje om achter je huis in de zon te zitten en buren te ontmoeten. Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 is dat ook volop gedaan. Wat er alleen nog aan ontbreekt: meer groen! Het pleintje bestaat voornamelijk uit tegels en dat kan veel duurzamer, gezelliger en koeler. De buurt nam het initiatief om het plein te vergroenen, maakte een plan en ging in gesprek met de gemeente. Het Stadmakerspodium sprak met Fieke Grooters over dit buurtinitiatief, dat binnenkort uitgevoerd wordt met de buren.

Andere initiatieven die we graag uitlichten:

Buurtboekje Buitenhof
Hoe verbind je buurtgenoten die binnen moeten blijven met elkaar? Bijvoorbeeld met een BuurtBoekje! Buitenhofbewoners Paul Leistra, Tamara van Steeg, Harmen van der Laan en hun buren bedachten het BuurtBoekje samen aan de keukentafel. Het BuurtBoekje zwerft door de buurt en versterkt de onderlinge band. Je krijgt het van een buur in de brievenbus en moet het weer doorgeven aan iemand anders. Maar voor je dat doet is het de bedoeling dat je er iets aan toevoegt. buurtboekje.nl

De Tafel van Delft
Verhalen van Delftenaren, in prettige interviews van zo’n 25 minuten. Tijn Noordenbos gaat met bekende Delftenaren in gesprek om juist díe verhalen van ze naar boven te krijgen, die we nog niet van ze kenden. Door de rustige, onbevangen manier van interviewen door Tijn ontstaat er een prettig gesprek: De tafel van Delft.

Bewoners Schuttersveld
Naast de teddyberen die voor vele ramen verschenen voor het spel Wij gaan op berenjacht, werden er ook lokaal door buurtbewoners speurtochten uitgezet voor de kinderen. Aan het Schuttersveld hadden ouders een puzzeltocht gemaakt met de uitdagende titel ‘Escape the classroom‘.

Welke initiatieven verdienen aandacht op het Stadmakerspodium? Laat het ons weten via info@topdelft.nl. We gaan bij een aantal initiatieven langs voor een interview, dat zal verschijnen op www.topdelft.nl, ons YouTube-kanaal en Facebook.

Studentenacties
*Oudere Delftenaren zijn verrast door studenten die hen een bloemetje, tompouce of mantelzorgpakket aan huis kwamen bezorgen. Zij lieten een kaartje met contactgegevens achter en hebben verschillende leuke gesprekken gevoerd.

*Op de TU Delft is hard gewerkt aan o.a. het noodbeademingsapparaat AirOne, en het testen van mondmaskers.

* Gewoonmensen.nl is een landelijk initiatief dat ook in Delft actief is. Mensen met een (niet commerciële) hulpvraag die direct een gevolg is van het COVID-19 virus, worden gekoppeld aan hulpgevers, vaak studenten: https://www.tudelft.nl/buren/gewoon-mensen-die-mensen-willen-helpen/  Bekijk het filmpje op: https://youtu.be/rQph074HRL8


Deze activiteit valt onder het thema Stadmakerspodium.


deel op sociale media