De Biobased Economy, DSM en Delft

Lezing door Frank Teeuwisse, Directeur DSM Delft

op 20-03-2013 om 20:30 uur in TOP, Koornmarkt 48F

Grootschalig gebruik van biotechnologie en landbouw gaan leiden tot een geheel nieuwe inrichting van economie en samenleving. Onze fantasie schiet tekort om te bevatten wat de invloed hiervan zal zijn op wetgeving, nieuwe materialen, energiehuishouding, productie, logistiek etc. Er ligt een scala aan nieuwe en opwindende uitdagingen voor ons. Maar vooral ook aan kansen.

Frank Teeuwisse, directeur DSM Delft zal in zijn lezing een schets geven van de mogelijkheden om in te springen op de Biobased Economy, voorbeelden van concrete nieuwe toepassingen en een update van de actuele stand van zaken op de Biotech Campus Delft.

Leven van het land is niets nieuws. Tot mensen op grote schaal kolen, olie en gas gingen gebruiken voor energie en producten deden we niet anders. Maar wat als die fossiele grondstoffen opraken? Kunnen we dan zomaar weer overschakelen op wat het land ons brengt, en kan dat zonder de voedselvoorziening in gevaar te brengen? Waar de overheid nog zoekt naar oplossingen zijn de wetenschap en de industrie klaar om de uitdaging aan te gaan. Ook in Delft wordt een flinke duit in het zakje gedaan als het gaat om onderzoek, ontwikkeling en productie met micro-organismen en hernieuwbare grondstoffen. DSM heeft in Delft een lange traditie van biotechnologie en lijkt uitstekend in staat om een bijdrage te leveren aan een Biobased Economy. In 2012 kondigde DSM een aantal omvangrijke investeringen aan voor het terrein in Delft. Er worden inmiddels nieuwe installaties gebouwd voor onderzoek, opschaling en productie. Er is een nieuw bestemmingsplan dat deze ontwikkelingen mogelijk maakt, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Zuidvleugel is in oprichting, en de Biotech Campus Delft is een feit. De Technologisch Innovatieve Campus Delft krijgt vorm.


Deze activiteit valt onder het thema Ecosysteem van kennis en economie.


deel op sociale media