Een nieuwe behandeling tegen kanker

Holland PTC (Protonen Therapie Centrum) in Delft

op 22-02-2018 om 20:00 uur in Prinsenkwartier, Agathaplein 4, Delft

Binnenkort opent het nieuwe Holland PTC (Protonen Therapie Centrum) haar deuren voor de eerste patiënten. Het is de eerste protonenkliniek van Nederland; later zullen ook Groningen en Maastricht volgen. Er is voor Delft gekozen vanwege de specialistische expertise met stralingstechnologie en -veiligheid en de gunstige ligging ten opzichte van de partners, het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bij protonentherapie wordt de patiënt bestraald met een protonenbundel in plaats van fotonen (licht). De energie van de protonenbundel kan met meer precisie worden gelokaliseerd en geeft minder schade aan omringend weefsel. De therapie brengt hierdoor minder schade toe aan gezonde organen in de buurt van de tumor en voorkomt zo ingrijpende bijwerkingen die de kwaliteit van leven voor een patiënt sterk verminderen.

Prof. dr. Marco van Vulpen is Medisch Directeur van het HollandPTC en is onlangs benoemd tot hoogleraar Radiotherapie aan het Leiden University Medical Center. Hij zal onderzoek doen naar de effectiviteit van protonentherapie. Uit kleine studies is gebleken dat deze therapie ten minste net zo goed is als standaard radiotherapie, maar de verwachting is dat hij beter is. Hiervoor wordt een groot onderzoeksprogramma opgezet waaraan 16 senior onderzoekers en zo’n 50 tot 60 promovendi van de 3 universiteiten meedoen.


Deze activiteit valt onder het thema Bètabalie: Technology for Life.


deel op sociale media