Eiwittransitie in een notendop

naar duurzaam, goedkoop, gezond en smakelijk eten?

op 15-02-2023 om inloop 19:30, aanvang 20:00 uur in Prinsenkwartier, Agathaplein 4, Delft

De overgang naar een duurzame economie loopt voor een belangrijk deel via ons bord. Als wij in de supermarkt andere voedselkeuzes maken dan kan dat heel goed uitpakken voor milieu en klimaat. Maar ook goed voor ons? Hoe gezond zijn die vleesvervangers eigenlijk? Hebben we ze nodig? De overgang van dierlijke eiwitten naar naar meer plantaardige eiwitten wordt wel “eiwittransitie” genoemd. Lector Feike van der Leij van Hogeschool Inholland neemt ons mee in de wondere wereld van innovaties in voeding. We krijgen een spoedcursus etiketten lezen: meer inzicht in prijs, kwaliteit en voedingswaarde. Belangrijke handvatten in een tijd waarin iedereen zich afvraagt of er misschien nog iets te bezuinigen valt in het huishoudbudget. Besparen willen we allemaal, maar hoe vermijd je ondervoeding door verkeerde keuzes in je winkelmandje? En is onze maaltijd straks nog steeds ‘smakelijk eten’?

Wereld Natuur Fonds
Corné van Dooren, senior advisor sustainable diets bij het Wereld Natuur Fonds, zal ingaan op de relatie die er is tussen voedselkeuzes en biodiversiteit. Duurzame voeding kan bijdragen aan natuurbescherming en het tegengaan van klimaatverandering, maar we zijn ons daar vaak helemaal niet van bewust. Het is daarom de vraag of het niet tijd wordt voor meer sturing van de overheid op onze voedselkeuzes. Hoe kan daar wereldwijd in verschillende landen invulling aan gegeven worden? Is het standpunt ‘baas op eigen bord’ nog wel te verenigen met de urgente klimaat- en natuurdoelen die we als land hebben onderschreven maar die we eigenlijk alleen maar kunnen halen als we ons voedingspatroon ook gaan veranderen?

Pieter van Foreest
Ook de praktijk van goede voeding komt deze avond aan bod: Met zorgorganisatie Pieter van Foreest bespreken we hoe deze zorgorganisatie de puzzel van goede voeding en de beleving hieromtrent in combinatie met duurzaamheid in de praktijk wordt gelegd. Recent was Pieter van Foreest met woonzorgcentrum ‘Die Buytenweye’ flink in het nieuws, omdat de maaltijdporties daar zouden zijn verkleind. Dit leidde zelfs tot uitgebreide kamervragen. Wat was de reden van deze verandering? Zorgorganisatie Pieter van Foreest blikt met ons terug op de mediastorm rondom de porties en neemt ons mee in de praktijk.

Aanmelden
Bijwonen van deze bijeenkomst is gratis, maar registreren is verplicht i.v.m. beperkte ruimte. Wees er dus snel bij!
Tickets kunnen besteld worden via https://pretix.eu/TOPdelft/eiwit/

Toegankelijkheid lezingenzaal
Deze TOPdelft lezing wordt georganiseerd in de lezingenzaal op de eerste verdieping van het Prinsenkwartier. Er is een kleine lift aanwezig, hier past echter geen scootmobiel in. Indien nodig kunnen wij u begeleiden bij het gebruik van deze lift en zorgen voor een eventuele overstap van scootmobiel naar rolstoel. Als u hiervan gebruik wilt maken, vragen wij u dit te melden door een mail te sturen aan info@topdelft.nl.

zie ook artikel op nu.nl:
https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6237908/mogelijk-of-niet-gezond-eten-als-je-weinig-geld-hebt.

Woonzorgcentrum Delft bezuinigt op eten ouderen


deel op sociale media