Erfgoed, duurzaamheid en het ontwerpen van je leefomgeving

Met Errol van de Werdt, directeur Textielmuseum Tilburg en Theo Thomassen, voorzitter Delfia Batavorum

op 15-01-2019 om 20:00 uur uur in Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4, Delft

Hoe werkt het nieuwe denken over erfgoed door?

TOPdelft organiseert in samenwerking met Delfia Batavorum een avond over het nieuwe denken over erfgoed. Onze leefomgeving heeft doorgaans een hogere prioriteit dan cultureel erfgoed. In het nieuwe denken over erfgoed spreekt die volgorde niet meer vanzelf.

We laten ons inspireren door denkbeelden over het Textielmuseum in Tilburg. Errol van de Werdt, directeur van het Textielmuseum en het Textiellab zal het concept van het Makersmuseum presenteren en de denkbeelden die daaraan ten grondslag zijn gelegd. Theo Thomassen, voorzitter van Delfia Batavorum en lid van de Raad van Toezicht van het Textielmuseum leidt de discussie in met een overzicht van de ontwikkeling in het denken over erfgoed in de laatste decennia.

Het Makersmuseum representeert de meest recente ontwikkeling in het denken over erfgoed. Erfgoed verwijst niet meer naar intrinsieke waarden van statische objecten uit het verleden, maar naar actuele dynamische processen die betekenis geven aan de leefomgeving. Erfgoed is een duurzaamheidsaspect geworden, een van de kwaliteitsaspecten in wat we ontwerpen en herontwerpen en zelfs een richtinggevend element in de ontwikkeling van onze leefomgeving. Erfgoed is behalve een beheertaak een ontwerpopdracht geworden.

Het Textielmuseum in Tilburg is dit jaar de winnaar geworden van de Best in Heritage Project of Influence 2018, de Oscar voor het meest vernieuwende en invloedrijke concept op het gebied van de brede erfgoedsector in de wereld. Het Textielmuseum, dat toch al een baanbrekende combinatie is van een museum, een laboratorium en een academie, is in dit concept doorontwikkeld tot een Makersmuseum, waarin iedereen, ontwerpers, kunstenaars, studenten, kinderen en andere bezoekers uit binnen- en buitenland met behulp van oude en hypermoderne technieken, materialen en machines zelf textiel kunnen maken en het maken kunnen leren.

Over het Textielmuseum en het Textiellab: https://www.youtube.com/watch?time_continue=275&v=M-ywpaptizE


Deze activiteit valt onder het thema Toekomst van de stad.


deel op sociale media