Kinetische momenten

Lezing Mark Bischof nav expositie Kadmium

op 12-07-2018 om 20:00 uur in Prinsenkwartier, Agathaplein 4, Delft

Mark Bischof is de schepper van fascinerende kinetische objecten. Er komt geen motor aan te pas, alle beweging berust op de werking van de zwaartekracht. Vaak gaat het om glazen knikkers die door een ingenieuze constructie aan het rollen worden gebracht. Als een knikker eenmaal aan zijn rondreis begint door een lunapark van sierlijk gebogen messing en hardhout, moet hij tot het eind toe doorgaan. Door een samenspel van toeval en opzet staat de route echter niet vast. Het hele mechanisme is een mooi zinnebeeld voor onze ingewikkelde maatschappij, waarin men elkaar voortdurend tegenkomt en vaak geduldig op zijn beurt moeten wachten, maar soms ook net iets te hard op de ander botst. In Kadmium wordt dit proces op video inzichtelijk gemaakt. De prachtig montage en de subtiele ondersteuning door cello-muziek maken dat het mechanisme goed te volgen is. Deze tentoonstelling is te zien van 5 juli t/m 5 augustus bij Kadmium in het Prinsenkwartier.

Mark Bischof (1958, Duisburg) is van origine musicus. In 1990 studeerde hij af op de cello aan het Amsterdams Conservatorium. Een van zijn belangrijkste leraren was Dmitri Ferschtman, de vader van Liza Ferschtman die evenals in voorgaande jaren optreedt als artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival. De parallelle expositie in Kadmium sluit mooi aan bij het thema van dit jaar: De Liefde – Jij en ik. Een van de objecten die Mark Bischof tentoonstelt draait om de haast komische interactie tussen een knikker en een vlaggetje. Soms schampen ze elkaar zonder veel effect, soms wordt het rode vaantje danig in beroering gebracht. Als de impact van zo’n eenvoudige ontmoeting al onvoorspelbaar is, hoe staat het dan met de liefde? Is dat ook het gevolg van een toevallige ontmoeting? Of is de liefde toch, zoals de romantiek wil, een voorbestemde gebeurtenis? En wat betekent dat dan?
Mark Bischof blinkt uit in ambachtelijke technieken. Sinds zijn studie op de cello schept hij vernuftige ‘instrumenten’ die de verbeelding op ongewone wijze prikkelen. Een daarvan werd gekopieerd voor een thriller met Anthony Hopkins. Voor een warenhuis in Zürich bouwde hij de grootste kogelklok ter wereld. In Kadmium exposeert hij een ensemble van kleinere objecten die hij ‘Kinetische Momenten’ noemt. De beweging van de strijkstok, de doem van herhaling, de wet van oorzaak en gevolg: Bischof heeft er frisse- en compacte vormen voor bedacht. De curator van deze tentoonstelling is Coby Brinkers.

Opening: zondag 8 juli om 15:00 uur door Jojanneke van de Wetering, zakelijk leider van het Delft Chamber Music Festival. Op donderdag 12 juli om 20:00 uur geeft Mark Bischof een lezing over zijn werk.


Deze activiteit valt onder het thema Kunst & Techniek.


deel op sociale media