Maarten Boudry: Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat

Lezing georganiseerd door de BètaBalie

op 26-02-2020 om 20:30 uur uur in Let op: deze lezing is in het theatercafé van Theater de Veste

Nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. De wereldwijde levensverwachting is sinds 1800 gestegen van 30 jaar naar meer dan 70 jaar. Kindersterfte is spectaculair gedaald. Infectieziekten zijn sterk teruggedrongen, er worden veel minder oorlogen gevoerd. Maar als we het zo goed stellen, waarom geloven zoveel mensen dat het bergaf gaat met de wereld? Is de ondergang echt nabij, of is dat een illusie?

In deze lezing breekt Maarten Boudry een lans voor het vooruitgangsdenken. Om de wereld te verbeteren, moet je eerst geloven dat zoiets mogelijk is. Doemdenken en pessimisme sporen niet aan tot actie, zoals veel mensen denken, maar leiden tot fatalisme en berusting, terwijl vooruitgangsdenken net wervend is. Hij pleit voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting om nieuwe uitdagingen te lijf te gaan.

“De wereld stond er nog nooit zo goed voor als vandaag, en we kunnen haar nog veel beter maken, als we ons daartoe inspannen”, aldus Boudry.

Dr. Maarten Boudry (1984) is een Vlaamse wetenschapsfilosoof en scepticus. Hij is verbonden aan de Universiteit van Gent en columnist van NRC.


Deze activiteit valt onder het thema Bètabalie – Stad van de Toekomst.


deel op sociale media