Stadmakerspodium Online: Initiatieven in Delft in tijden van corona

De bijeenkomst is onder voorbehoud - de filmpjes komen hier online

op 30-10-2020 om 20:00 uur uur in Prinsenkwartier, Agathaplein 4, Delft

De afgelopen maanden hebben veel Delftenaren het initiatief genomen om het leven met (maatregelen tegen) het coronavirus prettiger te maken. Het Stadmakerspodium is er nu juist voor hen. Wie zijn ze en wat zijn hun ideeën? Zijn er mogelijkheden voor verdere uitwerking? Wat hebben ze nodig en waar kunnen we over meedenken?

TOPdelft vroeg journalist Anita Boone en filmmaker Viona de Jong om een serie video’s te maken van stadmakers in coronatijd:

Stadmakerspodium online – Introductie met Nelly de Ridder
Wat zijn stadmakers en waar staat TOPdelft precies voor? Nelly de Ridder legt het uit in deze video. De maatregelen rondom corona vragen ook van TOPdelft de nodige creativiteit: deze serie video’s is daar een uitwerking van, maar ook de stadswandeling door de wijk, in kleine groepjes met veilige afstand was een succesvol alternatief voor een bijeenkomst in een zaal. Hebt u ideeën over de stad, over mogelijkheden voor TOPdelft of weet u initiatieven die een podium verdienen? Tip ons via info@topdelft.nl!

Stadmakerspodium online – Buurtkippenhok
Het Buurtkippenhok is een van de projecten van cateringbedrijf Firma van Buiten. Bij de Firma werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de deelnemers. Ze komen binnen via Werkse!, de gemeente Delft, de reclassering, een van de praktijkscholen of op eigen initiatief. Bij Firma van Buiten krijgen ze begeleiding en een veilige werk- of stage-omgeving. Het Buurtkippenhok bestaat sinds 2014, op de plek van de voormalige dierenweide in het Hof van Delftpark. Samen met vrijwilligers uit de buurt verzorgen de deelnemers de kippen en rapen ze de eitjes die vanuit kastjes aan huizen en bij De Ambacht (Molen de Roos) worden verkocht. Sinds corona is de verkoop van de eieren enorm toegenomen. Femke Kleijweg legt in deze video uit hoe dat kan en hoe deze ontwikkeling haar weer inspiratie geeft voor de toekomst:’

Andere initiatieven die we graag uitlichten:

KopieKoffie
KopieKoffie is een kopieer- en koffiezaak in de Buitenhof in Delft. Het is een sociale onderneming, gestart door bewoners van de Buitenhof, met als doel: maximale sociale impact op een financieel gezonde manier. Inmiddels werken er 15 mensen, zowel vrijwilligers als betaalde krachten. Speciale corona-initiatieven:
* KopieKoffie Privé Diner: tóch met zijn tweetjes uit eten tijdens de sluiting van de horeca? Dat kan in de huiskamer van KopieKoffie. De tafel wordt speciaal voor je gedekt, je bestelt wat je wilt eten en de afwas laat je staan. Meer informatie en reserveren: www.kopiekoffie.nl/diner-voor-twee/
* KoronaKnutselKit
Elke woensdag vanaf 12.30 uur ligt er weer een nieuwe KoronaKnutselKit klaar, een knutselblad voor 1 euro, met een verhaaltje, een rebus, een uitdagende handwerkopdracht, een rekenpuzzel, leuke weetjes over horen, proeven en nog veel meer. Af te halen bij KopieKoffie, Chopinlaan 377 en zelfs thuisbezorgen is mogelijk. Meer informatie: www.kopiekoffie.nl/koronaknutselkit/
*Buurtboekje Buitenhof
Hoe verbind je buurtgenoten die binnen moeten blijven met elkaar? Bijvoorbeeld met een BuurtBoekje! Buitenhofbewoners Paul Leistra, Tamara van Steeg, Harmen van der Laan en hun buren bedachten het BuurtBoekje samen aan de keukentafel. Het BuurtBoekje zwerft door de buurt en versterkt de onderlinge band. Je krijgt het van een buur in de brievenbus en moet het weer doorgeven aan iemand anders. Maar voor je dat doet is het de bedoeling dat je er iets aan toevoegt. buurtboekje.nl

De Tafel van Delft
Verhalen van Delftenaren, in prettige interviews van zo’n 25 minuten. Tijn Noordenbos gaat met bekende Delftenaren in gesprek om juist díe verhalen van ze naar boven te krijgen, die we nog niet van ze kenden. Door de rustige, onbevangen manier van interviewen door Tijn ontstaat er een prettig gesprek: De tafel van Delft.

Bewoners Schuttersveld
Naast de teddyberen die voor vele ramen verschenen voor het spel Wij gaan op berenjacht, werden er ook lokaal door buurtbewoners speurtochten uitgezet voor de kinderen. Aan het Schuttersveld hadden ouders een puzzeltocht gemaakt met de uitdagende titel ‘Escape the classroom‘.

Wilt u een stapje terug doen?
Shahaila Winklaar is kunstenaar én rondleider bij het Mauritshuis. Omdat zij door de coronacrisis geen rondleidingen meer kon geven, maakte zij een serie filmpjes met verrassende ontdekkingen bij geliefde meesterwerken. Het museum bij u thuis en dichterbij dan u van de suppoosten ooit mag komen.

Rietveld(thuis)Theater
Rietveld Theater lanceert #Thuistheater. Een initiatief om artiesten te helpen de corona-crisis door te komen. Onze eerste levensbehoeften bestaan niet alleen uit water, brood en wc-papier. Ook de interne mens dient gevoed te worden met schurende humor, hartverscheurend melodieën en een verfrissende kijk op de werkelijkheid. Voor een schappelijke vergoeding koop je een ticket voor jezelf en je huisgenoten. Je ontvangt dan een mail met een link naar de voorstelling. Terugkijken van voorstellingen is ook mogelijk. Kijk op www.rietveldtheater.nl.

Welk initiatief verdient het Stadmakerspodium?
Welke initiatieven verdienen aandacht op het Stadmakerspodium? Laat het ons weten via info@topdelft.nl. We gaan bij een aantal initiatieven langs voor een interview, dat zal verschijnen op www.topdelft.nl, ons YouTube-kanaal en Facebook.

Studentenacties
*Oudere Delftenaren zijn verrast door studenten die hen een bloemetje, tompouce of mantelzorgpakket aan huis kwamen bezorgen. Zij lieten een kaartje met contactgegevens achter en hebben verschillende leuke gesprekken gevoerd.

*Op de TU Delft is hard gewerkt aan o.a. het noodbeademingsapparaat AirOne, en het testen van mondmaskers.

* Gewoonmensen.nl is een landelijk initiatief dat ook in Delft actief is. Mensen met een (niet commerciële) hulpvraag die direct een gevolg is van het COVID-19 virus, worden gekoppeld aan hulpgevers, vaak studenten: https://www.tudelft.nl/buren/gewoon-mensen-die-mensen-willen-helpen/  Bekijk het filmpje op: https://youtu.be/rQph074HRL8


Deze activiteit valt onder het thema Stadmakerspodium.


deel op sociale media