Studenten verhalen over morele dilemma’s

Met Bauke Steenhuisen en Shannon Spruit

op 24-04-2019 om 20:00 uur uur in Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4, Delft

Studenten vertellen korte verhalen in film over morele dilemma’s in hun vakgebied. Dat gebeurt door een aantal korte zelfgemaakte filmpjes te presenteren over enkele zelf gekozen dilemma’s bij de ontwikkeling van technologie. Doel van deze filmverhalen is toeschouwers aan het denken zetten, te laten twijfelen en discussiëren. Na de presentatie van elke film volgt discussie. Welke dilemma’s herkennen we? Wat vinden we ‘het goede’ om te doen? Maar vooral: hebben de films impact op de manier waarop wij als publiek naar de dilemma’s kijken?

De technologische ontwikkeling gaat heel hard. Kan de maatschappij deze technologische ontwikkeling nog wel beheersen of op zijn minst bijsturen? En wat is de rol van ingenieurs zelf bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Ingenieurs worden geconfronteerd met tal van morele dilemma’s bij de ontwikkeling van de technologie. Hoe gaan ze daarmee om? Hoe worden ze in het onderwijs hierop voorbereid? Veel verhalen over de ontwikkeling van technologie zijn succesverhalen. Of ze getuigen van het tegendeel: rampverhalen en nachtmerries. Maar wat voor verhalen zijn er nog meer? De opdracht aan de studenten is geweest te onderzoeken welke andere type verhalen een publiek kunnen helpen om over een moreel dilemma na te denken en te praten.

De avond is de afsluiting van een vak in het Honours Programme van de TU Delft, waarin studenten van verschillende faculteiten de afgelopen twee maanden hebben geëxperimenteerd met film en vertelkunst. Het doel van deze avond is ‘the proof of the pudding’ waarom we filmverhalen willen vertellen over dilemma’s van toekomstige technologie.
De avond zal (grotendeels) in het Engels zijn.


Deze activiteit valt onder het thema Kunst & Techniek.


deel op sociale media