Time Body Viewer, in gesprek met de kunstenaars

door curator Zoe Kate Reddy, Thomas van Linge en the Holls Collective

op 20-11-2013 om LET OP! 21:00 uur in TOP, Koornmarkt 48F

Wat is de relatie tussen performance en video? Dat is de belangrijkste onderzoeksvraag van de huidige expositie Time Body Viewer in Kadmium, een dynamische/variabele tentoonstelling met in elk weekend live optredens gericht op een ander aspect van performance kunst. Curator Zoe Reddy zal de kunstenaars bevragen over hun drijfveren, ideeen, uitvoeringen en pieken en dalen in het proces.

Zowel performance als video zijn door hun karakter te definiëren als op de tijd gebaseerde media. Voor beide geldt dat gebruik maken van het verloop van en de manipulatie van tijd essentieel is. Ze resoneren met elkaar vanwege hun individuele expressieve gebruik van techniek en het menselijk lichaam.

Video wordt veel toegepast als documentatiemiddel en als gevolg hiervan als presentatievorm van performance kunst (werken). Het biedt een visuele representatie (en herhaling) na de uitvoering van een performance. Het problematische hiervan is dat video de fysieke aanwezigheid van de performance niet kan herhalen, omdat er een basiselement ontbreekt: het lichaam. Bovendien staat video open voor tijdsmanipulatie, op een manier die afwezig is in performance. Dit brengt ons naar de volgende vragen: hoe en waarom wordt video gebruikt bij de documentatie van performance en op welke andere wijze zijn deze twee media gekoppeld?

The Holls Collective:

Wij zijn een groep kunstenaars met een grote diversiteit aan werkwijzen en beeldtaal. Onze werken gaan, gecombineerd in een tentoonstelling, in hun samenwerking of botsing, gelijkgezindheid of tegenstrijdigheid, een confrontatie met elkaar aan die niet alleen interessant is voor onszelf, maar vooral ook voor het publiek. We willen het publiek inzicht geven in de bezigheden en ontwikkelingen van jonge kunstenaars in een tijd waarin het kunstenaarschap niet langer fulltime kan zijn. De druk om jezelf waar te maken en te bewijzen is voor een beginnend kunstenaar heel groot en de huidige situatie in de culturele sector maakt het er niet makkelijker op. Maar wij houden het hoofd cool en laten zien wat er ondanks alles nog steeds kan ontstaan, en dat we zullen blijven bestaan.

Thomas van Linge:
Mijn werk is een symbolisch onderzoek naar de verborgen relatie tussen het alledaagse en thema’s uit de wetenschap, filosofie en natuur. Door te spelen met vorm en context van relieken uit het dagelijks leven probeer ik via verbanden en tegenstrijdigheden existentiële vragen te formuleren. Met de visuele ambiguïteit die daaruit voortkomt probeer ik een beeld te schetsen van een hedendaagse verhouding tussen micro- en macrokosmos. De werken zijn niet gebonden aan een medium en hebben vaak een zwartgallig of absurd karakter. Geboren in Haarlem, 1989 BA Fine Arts, KABK, Den Haag, 2011 Woont en werkt in Amsterdam voor residency aan De Ateliers.


Deze activiteit valt onder het thema Kunst & Techniek.


deel op sociale media