“Together” in Delft: Proeverij van wooncollectieven

Met medewerking van woongroepen uit Delft

op 31-03-2021 om 20:00 uur uur in online

Hoeveel woongroepen heeft Delft eigenlijk en voor wie is dit een aantrekkelijke manier van wonen? Een aantal woongroepen nodigt belangstellenden uit om in ‘break out rooms’ (digitale vergaderkamers), te komen proeven van hun specifieke manier van gemeenschappelijk wonen. Naast Centraal Wonen (Tanthof), Taste (Voorhof), Neval Nemas (Voordijkshoorn) is Geworteld Wonen uit Rijswijk-Buiten zo’n groep.

Het is een uitdaging om de komende jaren meer nieuwe vormen van collectief wonen mogelijk te maken. We gaan hierover in gesprek met Karin Schrederhof (wethouder wonen, WMO, sport) en Tako Postma (stadsbouwmeester). Wat kunnen we leren van de ervaringen? Waar liggen kansen? Hoe benutten we de creatieve en innovatieve krachten in de stad, van TU Delft, jonge architectenbureaus en ontwikkelaars?

We zien in Delft, net als elders, dat er weer meer behoefte is aan gemeenschappelijkheid. Wat vroeger gemeenschappelijk was, hebben wij met het stijgen van de welvaart steeds verder geïndividualiseerd. Heel lang geleden deelden mensen hun ‘gerief’, er waren badhuizen en de lakens werden gedroogd en wit gemaakt op de Bleek. Nu hebben we allemaal onze eigen wc, badkamer, wasmachine en wasdroger.
Volgens stichting DUWO willen studenten het liefst hun eigen voorzieningen in een zelfstandige unit, maar in deze tijd van corona ervaren zij wat de keerzijde hiervan is. Ouderen wonen langer zelfstandig, maar ook vaker en langer alleen. Wat is de meerwaarde als je enkel de thuiszorg ziet? Kwetsbare mensen, bijvoorbeeld met psychiatrische klachten, woonden vaak in een instelling of een speciale woonvoorziening. Nu wonen zij tussen andere mensen met andere kwetsbaarheden samen in een gewone buurt. Hoe krijgen we weer het gevoel van samen in zo’n buurt terug? Kunnen andere, meer collectieve woonvormen een antwoord bieden op de nieuwe vragen over wonen en samenleven die deze ontwikkelingen oproepen?

In aanloop van de internationale tentoonstelling ‘Together’ is deze online bijeenkomst een eerste stap om het denken over de mogelijkheden van collectieve woonvormen in Delft op gang te brengen.

Het VERSLAG van deze bijeenkomst is hier te downloaden: KLIK HIERDeze activiteit valt onder het thema Wijken&Innovatie&Zorg.


deel op sociale media